نمونه هايى از آيات مربوط به «تبشير»
در قرآن كريم آيات فراوانى در تشويق و ترغيب مردم به جهاد وجود دارد. در برخى از اين آيات به مجاهدان وعده نعمتهاى اخروى، و در بعضى ديگر وعده نعمتهاى دنيوى داده شده است.
بديهى است كه در تعاليم انبيا، سعادت ابدى و نعمتها و لذتهاى اخروى، محور اصلى هستند، آن چنان كه نعمتها و لذتهاى دنيوى اساساً قابل قياس با آن سعادت جاودانه نيستند؛ اما اين هم طبيعى است كه در ميان مردم، قشر عظيمى هستند كه به هر علت ـ نظير: سستى ايمان، كمى همت، نقد بودن لذتها و نعمتهاى دنيوى و يا هر علت ديگر ـ نعمتها و لذتهاى دنيا در نظرشان جاذب تر و دل انگيزتر مىنمايد و محركى قوى براى ايجاد حركت و تلاش در آنها محسوب مىشود.
از اين رو در قرآن كريم، براى بشارت مجاهدان در عين آن كه بر نعمتها و لذتهاى ابدى و جاودانه آخرت تأكيد گرديده، تشويق و ترغيب از طريق دادن وعده نعمتها و لذايذ دنيوى نيز وجهه نظر قرار گرفته است.
1. بقره (2)، 213.
بشارت به نعمتهاى اخروى
دسته اى از آيات قرآن، با تعابير مختلف مجاهدان را ـ كه در راه خدا تا مرز شهادت جنگيده اند و يا گرفتار زيان و خسارت و نقص عضو گشته و يا اسير شده اند و يا با شركت در جنگ و رفتن در جبهه خويش را به مخاطره انداخته و با دشمن جنگيده اند و سالم هم باز گشته اند ـ به نعمتهاى بزرگ و جاودانه اخروى بشارت داده اند. چند نمونه از اين آيات را با هم مرور مىكنيم.
ـ فَلْيُقاتِلْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَياةَ الدُّنْيا بِالْآخِرَةِ وَ مَنْ يُقاتِلْ فِي سَبِيلِ اللّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْراً عَظِيماً؛1پس كسانى كه زندگى دنيا را به آخرت سودا مىكنند بايد در راه خدا بجنگند؛ و هر كس كه در راه خدا پيكار كند، پس كشته يا پيروز شود، به زودى پاداشى بزرگ به او خواهيم داد.
اين آيه كه با زبان معامله و خريد و فروش (يشرون) سخن مىگويد، براى همگان قابل فهم بوده و كسانى را كه سوداى فروش دنيا در مقابل نعمتهاى ابدى آخرت در سر دارند، به پيكار و جهاد فى سبيل الله فرا مىخواند.
ـ لا يَسْتَوِى الْقاعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَيْرُ أُولِي الضَّرَرِ وَ
1. نساء (4)، 74.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر