۱۳۹۴ اردیبهشت ۳, پنجشنبه

شباهت های مانویت و اسلام!


شباهت های مانویت و اسلام!

سوره ((حمد)) قرآن و متن (( خوش آواگان )) مانی !

مانی در 14 آوریل سال 216 میلادی در دهکده مردینو در شرق بابل که آن زمان بخشی از آسورستان شاهنشاهی ایران را تشکیل میداد به دنیا آمد . پدر مانی ، پتگ ، شاهزاده ای اشکانی اهل همدان و مادرش ، مریم از خاندان کمسرگان ، شاخه ای از خاندان اشکانیان بود . به گفته خود مانی که شرح آن را بیرونی و ابن ندیم آورده اند ، مانی هنگامی که هنوز کودک بود ، نخستین وحی را از فرشته ای که خود را (( توم )) می نامید ، دریافت کرد . حدود 12 سال بعد فرشته دوباره بر مانی آشکار میشود و او را به اعلام حقایقی که آموخته است فرا میخواند . مانی نخست حقایق دین را بر پدر و بزرگان خانواده آشکار ساخت و سپس برای تبلیغ از راه دریا به توران و مکران رهسپار شد . بنا بر کفالایای مانوی ، مانی سال های بسیاری را در خدمت شاپور گذراند و به تبلیغ دین خود در پارس و سرزمین های مرزی روم پرداخت . مانویت به سرعت به مصر و روم و مرو هم نفوذ کرد و هر روزه بر پیروان این دین جدید که ترکیبی از ادیان مرسوم آن روزگار بود افزوده میشد . مانی در آخرین سفر خود به هرمزد اردشیر ( اهواز کنونی ) با دشمنی های موبدان زردشتی و به دستور بهرام اول به زندان جندی شاپور انداخته شد . مانی 26 روز در زندان بود و سرانجام به طور دردناکی در چهارم شهریور ، روز دوشنبه و ساعت یازده در خوزستان و استان بل آباد درگذشت ( این تاریخ بر اساس قطعه ای به زبان پارتی به روایت ازی آموزگار است ) او را زنده پوست کندند و گردن زدند و تن بی جانش را بر ورودی دربار آویختند . مانویت بیش از هزار سال در دل و جان مردمان شرق و غرب رخنه کرده بود . دین روشنایی به دست مستبدان دینی سایر ادیان آرام رو به نابودی نهاد و از یادها برده شد ولی خوشبختانه به علت محبوبیت این دین در آن روزگاران امروزه اسناد و مدارک زیادی حتی نقاشی ها و نوشته هایی به دست خود مانی ، از این دین جهانی باقی مانده است که حقایق بسیاری را بر ما روشن میکنند ؛ شبهات های بسیاری بین مفاهیم دین مانی و محمد و حتی خود مانی و محمد وجود دارد که بیشتر ، نظریه (( اقتباسی بودن دین اسلام )) را و حتی نظریه (( سلمان و سایر آیه تراشان )) را و حتی نظریه (( ساختگی بودن اسلام و ایرانی بودن )) آن را تایید میکنند ؛
1- مانی خود را آخرین پیامبر میدانست .
2- مانی دین خود را کامل ترین دین که در برگیرنده سایر ادیان الهی است میدانست .
3- مانی ادعا میکرد که فرشته ای به نام توم این نوشته ها را بر او وحی میکند . 4- مانی به اسمان ها نزد خدا سفر کرده و معراج هم داشته .
5- مانی کتاب ارژنگ خود را بعد از یک سال تنهایی در غاری ، بر مردم ابلاغ کرد . 6- مانی به عذاب و پاداش اخروی هم معتقد بود ولی نه از نوع حور و عسل اسلامی .
7- وی به منجی و روز واپسین هم اعتقاد داشت .
8- مانی پس از این که آیین جدیدش مورد قبول مردم منطقه واقع شد نامه های بسیاری را به سران کشورها و حکومت های همجوار فرستاد چیزی در حدود 77 نامه .
9- مانی در میان گروه تعمیدی مندایی ها بزرگ شد ( همانطور که محمد در میان گروه ای بادیه نشین و توسط دایه بزرگ شد )
10- مانی مدعی بود که کتب ادیان پیشین تحریف شده است ( همان چیزی که محمد در قرآن میگوید )
11 - قسمت های بسیاری از آثار مانوی و کتاب مقدس اسلام مشابه هم هستند از جمله سوره حمد و متن (( خوش آواگان )) مانویت ؛

(( سوره حمد )) به نام خداوند بخشنده مهربان . ستایش خدایی را که پروردگار جهانیان است . رحمتگر مهربان. و سرور و صاحب روز جزاست . خدایا تنها تو را میپرستم و تنها از تو یاری میجویم. ما را به راه راست هدایت کن . راه آنان که گرامی اشان داشته ای نه راه مغضوبان و گمراهان .

(( خوش آواگان )) ای خداوند بخشنده و آمرزنده تو را ستایش میکنم ای خداوند ای سرور به تو توسل میجویم ای رحیم به تو توسل میجویم ای روشنی به تو توسل میجویم ای خداوند که رستگار شوم و تنها تو را صدا میزنم به من بنما راه پیشوا را چشم انتظار توام ای خداوند نیکوکار مرا امید ده بیامرز مرا ای روشنی ای آمرزنده و بخشنده.

منابع ؛
1- مانی و تعلیمات او / گو ویدن گرن
2- مانی به رایت ابن الندیم / دکتر محسن ابوالقاسمی
3- فرشته روشنی ، مانی و آموزه های او / مهشید میرفخرایی
4- اسطوره آفرینش در آیین مانی / دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر